Vivaldi TP4

Herkese merhabalar,

TP3 yayınlanalı 2 ay gibi bir süre geçti biliyorsunuz. Bu süre zarfında 7 farklı haftalık derleme yayınlanarak birçok hata düzeltildi. Ve nihayet Vivaldi yeni bir ön izleme sürümü ile karşınızda.

Vivaldi ciddi anlamda birçok hataların giderildiği, oldukça güzel gelişmelerinolduğu ve özellikle seveceğinize inandığımız bir takım yeniliklerle yayına sunuldu. TP4 sürümü bir önceki ön izleme sürümü üzerinde gerçekten çok sağlam bir yapıya oturtulmuş ve kullanıcı deneyimini çok daha üst seviyelere çıkaran bir sürüm ve bunu siz de fark edeceksiniz...

Arayüz Özelleştirmeleri

Bu sürümde ciddi anlamda arayüz özelleştirmelerini fark edeceksiniz. Vivaldi, şu haliyle dahi internet dünyasındaki diğer tüm tarayıcılardan daha fazla arayüz özelleştirmesi sunan bir tarayıcı durumunda. 155 milyondan fazla kombinasyon içeriyor. Gerçekten çok uçuk rakamlara gibi görünüyor :)

Başlangıç Sayfası Özelleştirme

Başlangıç

Yeni başlangıç sayfası ayarları , arka plan rengini değiştirebilir ya da arka planda istediğiniz bir resmi kullanabilirsiniz. Yine ayrıca resmin ekrana ölçeklendirilemsini sağlayabilirsiniz. Diğer bir ayar ise bu sayfanın arayüz rengini de "Açık, Koyu, Pencere Görünümü" şeklinde değiştirebilirsiniz.

Kullanıcı Arayüz Ölçeği

Arayüz Ölçeği

Bu özellik Vivaldi ile bir ayar şeklinde görebileceğiniz oldukça özel ve kullanışlı bir ayar/özellik. Örneğin ufak ekranlı bir dizüstü bilgisayar yahut bir dokunmatik araç kullanacaksınız. Bu tip bir durumda web sayfa içerikleri aynı kalarak, tarayıcı arayüzünü yeniden boyutlandırmanıza olanak verecek bu ayar gerçekten çok işinize yarayabilir.

Daha İyi bir Hızlı Erişim ve Yeni Ayarlar

Hızlı Erişim

Artık hızlı erişim ön izlemelerinizin başlıkları özelleştirebilirsiniz. İster üzerine gelindiğinde görünür olmasını sağlayabilir yahut tamamen kaldırabilirsiniz. Bunun yanı sıra artı "+" simgesiniz de gizleyebilirsiniz. Diğer bir özelleştirme ise sıralama düzeninde. Sütün sayısında da değişiklik yapabilirsiniz.

Hızlı Erişim Ayar

Hafif ve Koyu Arayüz Seçeneği

Arayüz Rengi

Yeni arayüz renk seçenekleri ile Vivaldi'nin tüm arayaüzünü değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca sekme renklendirme özelliğini ile de beraber yahut ayrı olarak da kullanılabilmekte. Yani diğer bir deyişle koyu bir tema ile tarayıcıyı kullanıyorken aynı zamanda da sekmeleri farklı renkelrde gezebilirsiniz.

Yeni Ayarlar Menüsü

Ayarlar Bu sürümde ayarlar sayfası tamamen yenilenmiş oalrak karşımıza çıkıyor. Birçok yeni ayar eklenirken, ayarların çok daha düzenli bir şekilde kategorize edildi. Ayarlara çok daha kolay ve hızlı erişebilirsiniz.

Klavye Kısayolları Tablosu

Kısayollar Farzedin hangi kısayolun ne işe yaradığını unuttunuz yahut tüm kısayolları görmek istiyorsunuz. Vivaldi ekibi bunun için tüm kısayolalrı gösteren bir tablo hazırladı. "Yardım" menüsü altından erişebileceğiniz menü ile bu tabloda arama yapabilirsiniz.

Dokunarak Gezinin

Biliyoruz ki fare hareketleri bir tarayıcıyı fonksiyonel hale getiren en önemli özelliklerden biri. Bu anlamda Vivaldi'de bu desteği sunuyor kullanıcılara. Bunu bir adım daha ileri taşıyarak, fare hareketlerini klavyeden kullanmanıza olanak sağlıyor. Bunun için klavyenizdeki "Alt" tuşuna basılı tutarak, istediğiniz haketi yapmanız yeterli.

Fare Tekerleği ile Sekme Geçişi

Çok büyük bir özellik olmamamkla beraber bazı kullanıcıların istediği ve kullanışlı bir özellik olan fare ile sekme geçişi bu sürümle bizlerle. Aktif olarak kullanabilmek için iki farklı yol var. Sekme araç çubuğunda fare tekerleğini hareket ettirerek Sayfanın herhangi bir yerinde fare sağ tuş basılı haldeyken tekerleği hareket ettirerek.

İndirin

Teknik Ön İzleme 4. sürüm

Değişiklikler: Başlangıç ayarları Konumsal gezinti geliştirmeleri Klavye kısayolları( kısayol tablosu dahil) Gezinti hareketleri (sekme geçişi ve klavye aktifleştirme dahil) Kurulum geliştirmesi (Artık yönetici izinleri gerekmeksiniz kurulum mümkün) Yeniden yapılandırılan ayarlar Bazı ek eklenti API desteği Windows 10 uyumu Özelleştirilebilir arayüz Performans geliştirmeleri Mac ve Win x64 için otomatik güncelleştirme Daha iyi HiDPI desteği Daha iyi bir yer imleri yöneticisi Linux üzerinde fare ileri-geri düğme desteği ...ve yüzlerce hata düzeltmesi.

Windows 32-bit TP3 kullanıcıları bu sürümü otomatik olarak güncelleyebilecekler. Diğer işletim sistemi kullanıcıları ise vivaldi.com sayfasında manuel olarak yükleyebilirler.

Haftalık derlemelerimizi test ederek bizlere yardımcı olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Artık beta aşamasına bir adım daha yaklaşmış bulunuyoruz. Sizlerin desteği olmaksızın bu noktada olamazdık. Özellikle bu güne kadarki desteklerinden ötürü, Soprano ekibine ayrıca teşekkür ederiz.

Yeni TP4 sürümü deneyip fikirleriniz bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz.Arkadaşlarınızı ve ailenizi Vivaldi'den haberdar etmeyi unutmayın...

Blog yazısı

Not: Bu sürümle ilgili tüm olumlu/olumsuz görüşlerinizi buradan yahut Vivaldi Türkçe Forumları üzerinden bizlere iletebilirsiniz.