Tarayıcı eklentileri

Vivaldi henüz eklenti sistemini destekler durumda değil şu an. Planlar arasında ilerleyen sürümlerde uzantı desteğinin olacağını biliyoruz. Fakat tarayıcılar için bir takım vazgeçilmez eklentiler (Lastpass gibi) olması nedeniyle, kullanıcılar bu eklentiler olmaksızın bir tarayıcıyı kullanmak istemeyebiliyorlar.

Bu anlamda Vivaldi'nin şu an geliştirici modda birçok eklentiyi desteklediğini söyleyebiliriz. Eklenti desteği de gelene kadar bu şekilde kullanmak isteyebilirsiniz diye ufak da olsa bir rehber hazırlayalım istedik. Umarız faydalı olur...

Geliştirici modunu aktifleştirme

Geliştirici modu Tarayıcınızın adres çubuğuna vivaldi://extensions yazarak eklentiler sayfasını açın. Sonrasında sağ üst köşedeki "Geliştirici modu" ayarını etkinleştirin.

Eklenti yükleme

Öncelikle yükleyeceğiniz eklentilere bir klasör halinde erişebiliyor olmanız gerekmektedir. Bunun sebebi, eklentileri geliştirici modunda yükleyeceğimiz için henüz paketlenmemiş eklenti şeklinde olmaları gerekmetedir. Opera ya da Chrome uzantı mağazalarındaki eklentiler ise paketlenmiş halde (.nex, .crx uzantılı) olduğundan doğrudan çalışmayacaktır.

Eklenti klasörü Eğer Chromium tabanlı bir tarayıcı (Opera , Chrome gibi) kullanıyorsanız yüklemek istediğiniz eklentiyi öncelikle o tarayıcıya yükleyin. Daha sonra ilgili profil klasörüne giderek, /Extensions klasörü içerisindeki yüklemek istediğiniz klasörü yukarıdaki resimde bulunan "Paketlenmemiş uzantı yükle" düğmesine basarak tanımlayın....

Not: Aynı zamanda herhangi bir eklenti mağazasından bir eklentiyi indirerek uzantısını .zip olarak değiştirip, daha sonra bir klasör halinde açarak o klasörü de kullanabilirsiniz.

Profil klasörü nerededir?

Opera kullandığınızı varsayarsak profil klasörünüz aşağıdaki bağlantıda olacaktır. Yahut tarayıcınızın adres satırına opera://about yazarak da bu adrese ulaşabilirsiniz

  • Windows= C:/Users”/kullanıcı adınız“/AppData/Roaming/Opera/Opera Software/Opera Stable
  • MAC = /Users/”kullanıcı adınız“/Library/Application Support/com.operasoftware.Opera
  • Linux = ~/.opera/

Eğer Chrome kullanıcısı iseniz Profil klasör bağlantınız aşağıdaki gibi olacaktır.

  • Windows XP : C:\Documents and Settings\%USERNAME%\Local Settings\Application Data\Google\Chrome\User Data\Default
  • Windows 8/ 7 / Vista: C:\Users\%USERNAME%\AppData\Local\Google\Chrome\User Data\Default
  • MAC : ~/Library/Application Support/Google/Chrome/Default
  • Linux : ~/.config/google-chrome/Default

Birkaç eklenti tavsiyesi...

Şu an için elbette tüm eklentileri test edebilmek mümkün değil ama gördüğümüz ve test edebildiğimiz kadarıyla aşağıdaki eklentiler (ufak tefek sorunlarla) çalışabiliyor.

Not: Vivaldi'de henüz bir uzantı araç çubuğu olmadığından, düğmelerle çalışan eklentiler kurmamaya dikkat ederseniz daha iyi olur çalıştırabilmek adına.