Vivaldi

Hafta başı Ghacks'de yayınlanan güzel bir yazı vardı. Ufuk Dalkılıç da bu yazıyı Türkçeleştirmiş ve biz de sizlerle paylaşmak istedik...Keyifli okumalar.

Vivaldi, Google Chrome ile karşılaştırıldığında henüz çok yeni bir tarayıcı. Fakat Vivaldi, eski Opera gibi ”Hepsi bir arada” tarayıcı olma yolunda ilerliyor. Buradan bakınca da bünyesindeki bazı özelliklerin Chrome’da olmadığını veya desteklenmediğini görüyorsunuz. Peki bu özellikleri Chrome’a eklemek mümkün değil mi? Tabi ki mümkün fakat uygun özellikleri sunan Chrome eklentilerini bulup Chrome’a yüklemelisiniz...

Arayüz Özelleştirmeleri

Arayüz Özellşetirmeleri

Vivaldi‘nin üstünlük alanlarından en önemlisi arayüz modifikasyonlarıdır. Vivaldi > Araçlar > Ayarlar > Görünüm sekmesindeki ayarları kullanarak: Sekme çubuğunu tarayıcının altına, sağına veya soluna konumlandırabilir ya da sekme çubuğunu tamamen pasif hale getirerek gözden kaybedebilirsiniz.

Bununla da kalmayarak isterseniz adres çubuğu ve yer imleri çubuğunu da tarayıcının altına konumlandırmanız mümkün. Ve hatta sekme çubuğu ile adres çubuğu arasındaki çizgiyi mouse imleci ile tutup aşağı çekerseniz sekmelerinizin büyüdüğünü bile görebilirsiniz.

Ayrılmış Arama Alanı

Arama Alanı

Vivaldi, arama yapabilmeniz için adres çubuğu üzerinde bir de arama alanına sahip. Buradan arama yapmanız mümkün. Tabiki adres çubuğu üzerinden de aramalarınızı yapabilirsiniz. Şu an için farklı arama motorları seçmek mümkün olmasa da ilerleyen sürümlerde eklenmesi kuvvetle muhtemel.

Sekme Gruplandırma

Sekme Gruplandırma

Sekme gruplandırma; istediğiniz sekmeleri bir diğerinin üzerine bırakarak yerden tasarruf etmenizi sağlayan kullanışlı bir özellik. Chrome daha önceden bu özelliği tarayıcısına eklemişti ancak görünen o ki geri çekmiş.

Neyse Chrome’da yoksa Vivaldi’de var... Yapmanız gereken gruplandırmak istediğiniz sekmeleri bir diğerinin üzerine sürükleyip bırakmak. Gruplandırdığınız sekmeleri hızlıca görmek isterseniz fare imlecinizi sekme üzerine götürün. Sekme önizlemeleri açılacaktır. Gitmek istediğiniz sekmeye tıklayın ve gidin.

Bu özelliği kontrol etmek için Vivaldi > Araçlar > Ayarlar > Görünüm > Sekmeler seçeneğinden Sekme Gruplamayı Etkinleştir‘i aktifleştirebilir ya da pasifleştirebilirsiniz.

Unutmadan! Aynı zamanda gruplandırdığınız sekmeleri tek sekme içerisinde bölümlendirebilirsiniz.

Sekme Boyutlandırma

Sekme gruplandırma kısayolları:

  • Gruplandırılmış sekmeleri dikey bölümlendirme: Ctrl+F9

  • Gruplandırılmış sekmeleri yatay bölümlendirme: Ctrl+F8

  • Gruplandırılmış sekmeleri ızgara biçiminde bölümlendir: Ctrl+F7

  • Bölümlendirmeyi kaldır: Ctrl+F6

Yan Panel

Yan Panel

Vivaldi‘yi açtığınızda tarayıcının sol tarafında bir panel çubuğu göreceksiniz. Bu panel üzerinde yerimleri, e-posta (henüz aktif değil), kişiler, indirmeler ve notlar bulunmakta. Buradan hızlıca ilgili birimlere ulaşmanız mümkün. Ayrıca panel çubuğunun en altındaki çark simgesine tıklayarak hızlıca ayarlar sayfasına gidebilir ve panel ayarlarını yapabilirsiniz (paneli solda ya da sağda göstermek, panel düğmesini göstermek). Ayrıca çark simgesinin hemen altındaki düğme ile de paneli hızlıca gizleyebilirsiniz.

Durum Çubuğu

Durum Çubuğu

Vivaldi’ nin durum çubuğuna baktığınızda size aktif sayfayı yönetmeniz için birkaç ikon ve seçenek sunduğunu göreceksiniz. Bu ikonlar ve işlevleri soldan sağa sırasıyla şöyle:

  • En solda panel gizleme ikonu.

  • Aktif sayfayı çeşitli şekillerde bölümlendirebileceğiniz bölümlendirme ikonu.

  • Aktif sayfadaki resimlerin gösterilip gösterilmeyeceğini seçebileceğiniz ikon.

  • Çeşitli filtrelerin ve içerik engelleme öğelerinin bulunduğu sayfa eylemleri ikonu.

  • Aktif sayfa üzerinde hızlıca yakınlaştırma yapmanızı sağlayan yakınlaştırma çubuğu.

Peki siz Vivaldi Tarayıcı‘yı denediniz mi? Tarayıcı hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi bizlerele paylaşabilirsiniz...

Kaynak